Двойно по-големи сметки за ток получават за юли малките фирми, които вече купуват електроенергия изцяло на свободния пазар, съобщи за „Утро“ председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Красимир Иванчев. Драстичното поскъпване на енергийната борса удря по джоба заведенията, които са в очакване и на ограничителни мерки заради увеличения брой заболели от Ковид-19.             

Вчера русенските заведения не участваха в протеста, провел се в София, Варна и Пловдив, но според Иванчев целият бранш е в стачна готовност. Като ги плаши не само евентуалната санкция да работят с до 30% от капацитета, но и значителният скок на енергийните разходи.
За юли фирмите с валиден договор с доставчик на електроенергия плащат по 110 лева на мегават, а тези без договор плащат по 212 лева. Вместо 4000 лева на месец, токът им излиза 8000. Като добавиш 105 лева на мегават за пренос и 20% ДДС, цената отива на 30 ст. за киловатчас. И това ще бъде за всички, защото първите годишни договори с фирми доставчици изтичат и вече никой не предлага оферти с фиксирани максимални цени, както преди година, каза Иванчев.
Като част от КРИБ Националната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите иска от правителството и КЕВР да въведат правила на енергийната борса, така че пиковите стойности на енергията от това лято да останат в миналото. Имаме 10 000 мегавата инсталирани мощности, максималната консумация е към 5700, така че електроенергия не може да липсва. Просто трябва най-евтиният ток от АЕЦ Козлодуй да не се изнася, а да се продава на българските фирми, обясни председателят на русенския браншови съюз на хотелиерите и ресторантьорите.