Млада жена с добро образование и богата професионална биография за пръв път оглави Криминална полиция в Областната дирекция на МВР. Със заповед на служебния министър Бойко Рашков 35-годишната Светослава Попова зае мястото на Петър Ванев, който преди броени дни оглави Районното полицейско управление в Две могили.
Светослава Попова е може би единственият шеф на криминалистите на областно ниво в страната и една от малкото жени на такава висока позиция в цялата система, в която по традиция доминират мъже.
Новата номер 1 сред криминалистите е родена през 1986 година в Русе, завършила е Английската гимназия „Гео Милев“, Академията на МВР със специалност „Защита на националната сигурност“ и Русенския университет със специалност „Международно сътрудничество и европейски проекти“.
Професионалната си кариера е започнала в сектор „Криминална полиция“ в русенското Второ РУ през 2008 година, през 2014 г. преминава на работа в група „Противодействие на престъпления с висока обществена опасност“ в сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ към Криминална полиция в ОДМВР, а от месец март 2018 година до назначаването на новия пост ръководи група „Престъпления против личността“ в структурата, която оглави. Преминала е редица курсове и специализации за повишаване на професионалната си квалификация и е награждавана многократно за постигнати високи резултати в работата си.
Сред отличията й личи специалният приз „Джоване Фалконе“, който Попова получи през октомври 2017 година заедно с колегата си от Икономическа полиция Александър Ковачев. Те се присъждат в конкурса „Страхливият умира всеки ден, смелият - само веднъж“ за съществен принос, висок професионализъм и ефективна борба с престъпността и се връчват от италианския посланик у нас.  
Конкурсът е в памет на Джовани Фалконе, италиански прокурор и известен борец срещу мафията в Сицилия, убит през 1992 г. Учреден е през 2009 г. от Община Благоевград със съдействието на посолството на Република Италия. Целта му е да бъдат подкрепени усилията на магистратите и полицаите в борбата с престъпността.