Един класически моноспектакъл и една модерна съвсем нова премиерна постановка - това ще бъдат двата русенски акцента в програмата на бележитото 25-о издание на авторитетния международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“. Той започва в Пловдив на 10 септември и ще продължи до 21-ви, като ще премине под мотото „Театър на надеждата“. 
Във фестивала, от програмата на който по обясними „ковидни“ причини отсъстват спектакли от чужбина, ще бъдат представени с най-новото, което поставят, почти всички водещи столични трупи. Сред тях са Народният  театър „Иван Вазов“, Младежкият театър „Николай Бинев“, театър „София“, Малък градски театър „Зад канала“, Сатиричният театър, „Сфумато“, млади актьори от НАТФИЗ и др. Участват също и театрите от Пловдив, Сливен, Габрово и Русе. 
На 18 септември на камерна сцена „Стефан Данаилов“ русенският театър ще се представи с моноспектакъла „Мъжка задушница“ на Николай Урумов“ по книгата „Видрица“ на поп Минчо Кънчев. Пет дни преди това обаче, на 13 септември, от 21.30 ч публиката на „Театър на кръстопът“ ще има удоволствието да види най-новата продукция на две русенски актриси в компанията на трета, от Народния театър „Иван Вазов“. Кристиана Ценкова, Евгения Явашева и Ева Данаилова са сътворили театрална импресия от поезията на Елин Рахнев и с музиката на Георги Георгиев от група „Остава“. Своя спектакъл, който участва от името на русенското арт сдружение „Блок 14“, трите талантливи актриси са нарекли „Сезонът на кукувиците“. 
Проектът се реализира с подкрепата на Община Русе по програмата „Малки творчески проекти“ и със съдейстивето на Историческия музей. Ролята на музея е в предоставянето на пространствата на красивата сграда за репетициите и за премиерата на „кукувичия“ спектакъл“. Тя ще се състои три дни преди участието в пловдивския фестивнал - на 10 септември на сцената на Лапидариума в двора на Историческия музей.