Засилени проверки за спазване на противоепидемичните мерки в Русе и региона разпореди вчера областният управител Борислов Българинов в отговор на устойчиво растящите новозаразени с коронавирус. Ще се следи за носене на маски и правилното им поставяне и в малките, и в големите магазини и в градския транспорт, както и за спазване на дистанция от 1.5 метра при струпване на повече хора по пазарите и на други обществени места. Спациално внимание ще се обръща на наличието на дезинфектанти за клиентите в търговските обекти. Контролиращите ще съставят предписания, но имат правомощия да налагат и глоби при драстични нарушения. 
26 са новите случаи на Ковид -19 в Русе и региона пред предходното денонощие. Оздравелите са двама, починали няма. По заболеваемост Русе е на девето място в страната, след като само ден по-рано беше на четвърто.
Активните случаи в региона са 152, като 41 души са болнично лечение. Областта е в червената зона по разпространение на заболяването през последната седмица. На 14-дневна база обаче остава в зелената зона.
До момента в областта са извършени 57 162 имунизации, като повторна доза са получили 27 402 души. До края на седмицата от 9 до 16 часа в Белодробната болница ще работи кабинет за имунизация без записване и с възможност за избор между „Пфайзер/Бионтех“, „Модерна“, „Астра Зенека“ и еднодозовия препарат на „Янсен“.