Медиците от Спешна помощ в Русе се присъединяват към колегите си от страната и днес излизат заедно с тях на протест. Недоволството им е породено от неизплатените средства за работа на първа линия през юни и новата методика за начисляването им. Имат и искания за достойно заплащане и промяна категорията на труд. Сега те са в най-масовата трета категория.
До напрежението в системата се стигна след промяната в методиката, по която ще се изплащат бонусите за работа с пациенти с коронавирус, въведена от Здравното министерство. Досега спешните медици и работещите в ЦСМП получаваха твърдо 1000 лева на месец, ако са участвали в екипи, които са се отзовавали на сигнали за пациенти с коронавирус или със съмнение за коронавирус.
Според новата методика парите им ще зависят от броя на дадените дежурства в месеца, в които са ходили при доказано болен от Ковид-19. Първоначално от тях се искаше да описват и прекараното време с болния по минути, но след среща с техен представител това изискване отпадна. Остана обаче изискването парите да са само за контакт с доказано болен, срещу което работещи в системата недоволстват, тъй като по-голямата част от заразените не са диагностицирани, когато линейките ходят при тях и заболяването се установява впоследствие.
Спешните медици все още не са получили и допълнителните пари за юни, които се очаква да са по новата методика.