„На всеки две години, когато започваме подготовката за Биеналето на миниатюрата, се сещам за Кирил Герасимов, който често повтаряше: „Изкуството не се измерва с аршин“. И в неговите малки картини виждаме нещо епично и едновременно интимно, със запазена живописна и лирична топлота“. Така започна представянето на именития русенски художник, от рождението на когото на 10 август ще се навършат 100 години, директорката на Художествената галерия Елена Великова.  
Изложбата представя картини, собственост на Художествената галерия и специално предоставени от частни колекции.
Дадох дума на бай Киро, че непременно за 100-годишнината му ще направим изложба, каза директорът на „Каритас“-Русе Стефан Марков, който се грижеше в последните години за художника в последните години от живота му. Той обяви,че Художествената галерия ще получи дарение от две картини - портрета на д-р Илия Лингурски (такава е била волята на сестрата на живописеца Николинка, която почина неотдавна) и пейзаж от Пагановския манастир.
Стефан Марков разказа, че една от творбите на Кирил Герасимов, която наследниците предлагали за продажба, не намерила купувач.
За мен това беше странно - става дума за портрета на Ангел Кънчев, към който не проявиха интерес нито патриотически политически формации, нито Русенският университет, който носи неговото име, каза Марков.
Веднага реагира зам.-кметът Енчо Енчев, който каза,че за него това е най-сполучливият портрет на Ангел Кънчев - и обяви, че Общината ще купи тази прекрасна работа на автора. 
Енчев поздрави организаторите на изложбата и изрази възхитата си от произведенията на Кирил Герасимов. Буквално преди да връчи на Елена Великова поздравителен адрес от кмета Пенчо Милков, дойде и самият Милков, който увери, че макар и със закъснение държи да разгледа изложбата и да поздрави организаторите.  
Акцент от артистичната атмосфера при откриването на експозицията бяха изпълненията на младия обоист, ученик в Националното училище по изкуствата, Павел Пенев, който изпълни творби от Бенджамин Бритън. 
Изложбата ще остане в галерията до 7 септември.