Бъдещи фермери, техници и ветеринари - ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство „Ангел Кънчев“, се завърнаха от практика в испанския град Севиля. За втора година гимназисти от това русенско средно училище прекарват близо един летен месец в Испания по проект по програмата „Еразъм+“, като получават нови знания, запознават се с интересни модерни селскостопански практики, усъвършенстват английския език и общуването си. 
Нашите възпитаници с интерес разгледаха зеленчукова градина за отглеждане на гъби шийтаке и други видове скъпи гъби, както и отглеждането на червени и розови скариди, произвеждани за Испания и за износ, разказаха от ПГСС. Какво представлява капковото напояване, как изглежда ферма за специални прасета, от които правят прословутия испански хамон, как изглеждат хумусът, облагородяващ почвата, и маслобойна за зехтин екстра върджин - всичко това младежите от ПГСС са видели с очите си. И дори са се включвали в някои от дейностите. 
За повечето от тях това е било първото излизане извън границите на България, много от тях за първи път са летели със самолет. Към тези уникални преживявания момичетата и момчетата добавят също и възхитата от парка Алмира, от разходките из Севиля, Кордоба и Малага, приключенията в аквапарка Гуадал, новите запознанства, различната храна и горещото време. 
Част от тези свои впечатления гимназистите споделят при завръщането си. За Айджан Азисов от 12 клас, бъдещ фермер, първите впечатления от Севиля са жегата и жълтата почва. В животновъдната ферма ми се довериха и доих кози, казва момчето, което ще запомни гледката на корковите дървета. Деветокласникът Радослав Димитров се е включил в правенето на биотор и след това в торенето на почвата с него. Илияна Илиянова от 10 клас харесала чистия въздух, чистота на улиците и... липсата на комари! Ростислава Стоянова от 12 клас е обърнала внимание на това как хората отглеждат подправки и билки близо до зеленчуци, защото подправките доставят полезни вещества в почвата. Нейната съученичка Виктория Краева се гордее, че по време на работата във фермите съучениците й са показали бързина и сръчност.  
„В Севиля след работа ни заведоха в село, в което има резерват за коне. За първи път видях кобилата да ражда във вода и да се отглеждат коне във вода“, разказва Димо Димитров от 12 клас. И все пак Димо заключава: „Тук много ми харесва, но ми липсва България, хлябът ни е друг“. 
На Назми Кючюков най-много му е харесал кеят край реката в Севиля и аквапаркът, на Митко Георгиев - черните прасета за хамон и зеленчуковата градина на Пепе, на Димитър Веселинов - как испанците зариват тревата обратно в почвата за естествена тор. Аднан Орцев за първи път е видял на живо маслина, портокал и един специален сорт ябълки, Джанер Хаков е впечатлен от фермата за хумус, Тодор Тодоров пък ще запомни козите, чието мляко съдържа бактерии, необходими за храносмилателната система на прасетата. 
Паметна ще остане тази испанска практика и за Вероника Бонева, и за Ахмед Ахмедов, и за Алпер Юсеинов, и за останалите от групата на гимназията в Образцов чифлик. А Сандрина Мирчева обобщава: „Отношението на хората към нас беше доста мило, стараеха се да се чувстваме добре. Допадна ми фермата с козите, отнасят се към тях много професионално и мило, като към техни деца. Хареса ми посещението на заленчуковата градина на Пепе и изключително ми беше интересно да разгледам видовете гъби, които се произвеждат за външния и вътрешния пазар на Испания. Работата, която извършвахме, не беше трудна, научихме много нови неща“.