Инж.Иван Ласонин е новият директор на Областната дирекция по безопасност на храните на мястото на д-р Георги Дяков, чийто син Петър Дяков беше водач на листата на „Републиканци за България“ на последните избори.
До встъпването му в новата длъжност Ласонин е технолог в „Интер Eс-2000“ ЕООД, което е собственик на мандра „Ситово“ и произвежда едноименните млечни продукти. Завършил е Висшия институт по хранителна и вкусова промишленост в Пловдив със специалност „Технология на зърно и хляб“. Родом е от Шумен, но от години живее в Русе.
Иван Ласонин е наследник на известната фамилия на Иван Димитров Ласонин, който е организатор на Хотанския партизански отряд. Той е първи братовчед на общинския съветник от БСП Диана Ласонина и на началника на отдел „Административни дейности и вътрешен контрол“ в общинското предприятие „Комунални дейности“ Асен Ласонин.
Любопитен факт е, че антифашистът Ласонин е работил в тясно сътрудничество с Пенчо Милков, който пък е дядо на сегашния русенски кмет Пенчо Милков.