Голям интерес проявяват бъдещите осмокласници и техните родители към специалностите в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия. Вчера само за 40 минути след началото на работния ден са били подадени 10 заявления за двете свободни места, останали след трето класиране.
По всичко личи, че ще се наложи да се направи локално класиране по бала на децата, пожелали да запълнят двете бройки, коментира вчера началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. И припомни, че преди известно време и в тази, както и в други професионални гимназии имаше проблеми със запълването на бройките в обявените паралелки, а сега желаещите са повече от местата. 
Единични свободни места са останали в гимназиите по корабоводене /4 - за специалността електрообзавеждане на кораби/, по електротехника /5 - електрически инсталации/. По една бройка вчера оставаше свободна и в Английската гимназия и в СУ „Йордан Йовков“. Повече са вакантните бройки в ПГ по механотехника, по промишлени технологии, по транспорт, по облекло. 
Със сигурност няма да има други закрити паралелки, освен двете, за които съобщихме още след първото класиране, каза Георгиева. Тя посочи, че в ПГ по дървообработване има интерес към една от новите обявени специалности - художествена дърворезба. Постепенно се събират осмокласници за тази защитена паралелка, вече имаме записани 9 ученици, очакваме и още, каза тя. И уточни, че така се възобновява една от емблематичните за това русенско училище специалност. За съжаление, другото ново предложение на ПГДВА - за иконопис, не събира достатъчно желаещи. Като паралелка с недостиг се очертава друг бъдещ осми клас, в ПГСС „Ангел Кънчев“, където са създадени условия за обучение на бъдещи химици - една много търсена в Русе и в цялата страна специалност.