Русе е една от общините с най-високи местни данъци в България, показва анализ на Института за пазарна икономика /ИПИ/. Експертите сравняват всичките 265 общини у нас по четири ключови показателя - данък върху недвижимите имоти, данък за прехвърляне на собственост, данък върху превозните средства с мощност от 74 kW и 110 kW и годишен патентен данък за търговия на дребно до 100 кв.м търговска площ, въз основа на които извеждат обща оценка по скалата от 0 до 100. В нея Русе има 59.8/100, което го поставя в първата десятка на най-данъчно негостоприемните общини.       

Според данните на ИПИ Русе е в челото на негативната класация заради сравнително високата ставка за патентен данък - 17 лв./кв.м за търговия на дребно до 100 кв.м. нетна търговска площ на обект и високият данък за леките автомобили. Размерът и на двата е сравним с този в столицата София, където доходите са с 50% по-високи. Сред най-високите е и данъкът за такситата - 500 лева годишно, докато в туристическия център Варна примерно е само 300 лева.
Общината стои добре по отношение на данъка върху възмездно придобиване на имущество от 2,2%. Данъкът върху недвижими имоти на юридически лица е 0,2% и също не изглежда висок, но пак отстъпва на този в София - 0,185%, Пловдив - 0,18% и Бургас - 0,175%.
През 2021 г. броят на случаите на намалени данъци в общините е рекорден, посочват икономистите от ИПИ. Причина за това може да се търси в опита на местните власти да ограничат данъчната тежест в условията на пандемията и икономическата криза. През 2020 г. в голяма част от общините плащанията на местните данъци бяха отложени (обикновено до края на месец юни), а в някои бяха намалени и по размер. 
Продължаващата извънредна епидемична обстановка в началото на 2021 г. се вижда и в рекордния брой намалени данъци в общини. Русе обаче не е сред тях, тъй като тук някои ставки бяха увеличени - на данъка върху превозните средства.