„Без „Зорница“ фестивал няма!“. Такова кратичко и изразително признание направили организаторите на 17-ия международен фолклорен фестивал „Сребърна пафта“ в Кюстендил пред русенските певци и танцьори. Русенчета за трети път участват във фестивала, като тази година им е било поверено и „закриването на откриването“ - финалните изпълнения в първата, най-важната вечер на старта на пъстроцветния празник.
За самите нас и най-вече за децата това беше първо сериозно излизане от Русе след преживяното затваряне и отпадане на куп ангажименти заради коронавирусната криза, разказват хореографите на детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Зорница“ Милена Михова и Добрин Райчев.
Тази година за Кюстендил заминали 22 от по-големите танцьори от ансамбъла заедно с 9 певци от народния хор под ръководството на Светлана Недкова. Фактически русенските дарования са представили не само родния си град, но и цяла Северна България. 
Всички останали състави бяха от южната страна на Балкана, осем формации имаше и от чужбина, обясняват хореографите. Любопитно е, че освен сърби /комшии/ и украинци сред участниците били танцови трупи от Португалия и от още по-далечните Тайланд, Филипините, Уругвай, Мексико. Настроението е цветно и радостта да танцуват на живо пред публика и пред ценители сред дългите и тягостни карантини вдига градуса на вдъхновението.
Русенци от „Зорница“ представят на фестивалната сцена Странджански танци, Момински танци, „Влаинки“, „Молитва за дъжд“. А с танца „Кукери“ не само предизвикват поредните аплаузи, но и множество желаещи да се снимат. 
Май не остана никой нито от зрителите, нито от другите участници, който да не си е отнесъл снимка в телефона с нашите симпатични „чудовища“, коментират хореографите. И разказват за една неочаквана среща - оказало се, че майсторката на кукерските костюми на русенци всъщност е кюстендилчанка. Докато гледала изпълнението на „Зорница“, жената си разпознала творбите и развълнувана отишла в паузата при младите артисти. 
Разговорихме се и се разбрахме, че оттук нататък ще я търсим лично за следващите ни костюми, казват Михова и Райчев. 
След петте шумни и цветни дни на фестивала, след огромните общи хороводи, прекрасни нови запознанства и приятелства, но също и след забавните часове на басейна и сладоледени почивки танцьорите и певците на „Зорница“ вече са в Русе и излизат в лятна ваканция. По-малките от ансамбъла скоро ще заминат на лагер в Априлци, където ще разучават нови танци. Но за по-далечно бъдеще засега Милена Михова и Добрин Райчев смятат, че е твърде рано да се говори.
Има време - нека да дойде есента и ще видим, обобщават те. И показват с гордост прекрасната „Сребърна пафта“, която остава красив спомен за първото следковидно участие на ансамбъла.