Завършени са двата нови социални центъра за хора с психически проблеми и такива с деменция в сградата на бившия дом за лишени от родителски грижи деца „Св.Димитър Басарбовски“ на ул.“Доростол“ 108. За това подсказват и двата цвята, в които е боядисана основно ремонтираната и изцяло преоборудвана сграда - син и зелен.
Местата и в двата центъра са по 15. На разположение на настанените в тях ще бъдат специално обучени рехабилитационни екипи. Важна част от работа им ще бъде запазването на самостоятелността в ежедневните дейности на потребителите, както и общуването им с други хора.
Работата по преустройване на закритото сиропиталище започна през февруари 2019 година и бе финансирана с 1 150 900 лева. 25 000 лева са предоставени от Община Русе, 950 000 лева са осигурени с европейската програма, а останалите 160 000 лева са национално финансиране.
Сред гостите на вчерашното откриване бяха кметът Пенчо Милков, зам.областният управител д-р Стефка Караколева и ръководителят на проекта Надка Денева.