Екоинспекцията прекрати процедурата за оценка на въздействието на околната среда за инвестиционното предложение на „Метал Фусион“ за изграждане на фабрика за претопяване на скрап от черни метали и леене на детайли от въглеродна и неръждаема стомана. Основният мотив за решението на директора на РИОСВ Анатоли Станев е фактът, че съгласно действащия Подробен устройствен план (ПУП) на имота бъдещото предприятие би попаднало в „предимно производствена зона“. В нея могат да се застрояват производствени, складови, търговски и обслужващи сгради, но не и производства с вредни отделяния - предприятия на химическата и каучуковата промишленост с отпадъчни технологични продукти, асфалтови бази, както и всякакъв вид леярни за черни и цветни метали. Въпреки това при проверка през декември 2020 г. експерти на екоинспекцията констатират, че са извършени строително-монтажни работи без разрешение за строеж от Община Русе.
Както „Утро“ многократно писа в проследяване на казуса, срещу инвестиционното намерение на „Метал Фусион“ има сериозни обществени настроения. Срещу него се обяви и кметът Пенчо Милков по време на общественото обсъждане на намеренията на фирмата, бяха внесени и официални възражения от предприятия, извършващи дейност на територията на Западна промишлена зона, група от 92 граждани, както и от отделни жители на Русе.
В интервю за „Утро“ на 9 юли представителят на фирмата Серхио Диас коментира напрежението около фирмата. На въпрос ако РИОСВ не одобри предложението на „Метал Фусион“, ще последва ли обжалване, Серхио Диас отговори така: „За момента не мислим за това. Мислим, че има закони, и предполагаме, че тези експерти са професионалисти и ще се водят от закона За по-нататък не сме мислили. Тази ситуация е много неприятна за нас, не искаме да водим война с хората. Цел за нас е „Метал Фусион“ да бъде пример за Русе. Ще направим производствен цех, който ще е чист като аптека“. 
Вчерашните ни опити да се свържем с фирмата за коментар останаха без резултат.
Документацията по проведената процура по оценка въздействието на околната среда е публикувана в публичните регистри и на интернет страницата на инспекцията. Решението на директора на РИОСВ Анатоли Станев не слага край на спора между „Метал Фусион“ и виждащите в нея потенциален замърсител на въздуха. Фирмата може да го обжалва в 14-дневен срок пред Административния съд.