Леглата за лечение на пациенти с Ковид-19 в болниците в Русе и Бяла са двойно намалени от вчера, съобщи областният управител Борислав Българинов след завършилото заседание на Областния оперативен щаб за борба с коронавируса. То бе свикано за изготвяне на подробен анализ на здравната картина в областта и за набелязване на превантивни мерки при настъпването на евентуална четвърта вълна на инфекцията.
Областта остава в зелената зона по заболеваемост на база 14-дневни данни, но е в червената на седмичен прираст. За периода от 19 до 25 юли са заболели 23 човека, което е три пъти повече спрямо седмицата между 12 и 18 юли, когато техният брой бе седем. 
Досега в областта леглата за лечение на пациенти с коронавирус бяха 146, а занапред ще бъдат 75. 
Най-много легла за хора без нужда от командно дишане има в Университетска болница „Канев“ - 23. На практика ситуацията там остава без промяна. Най-много интензивни легла остават в болница „Медика Русе“ - 12. Болница „Юлия Вревска“ в Бяла разполага с 10 легла. В Комплексния онкологичен център в отделна сграда има 5 обособени легла за лечение на пациенти с Ковид-19. 
Най-голяма се оказва промяната в Белодробната болница, където леглата спадат от 45 на 13. Идеята е по този начин да се гарантира своевременно лечение на пациенти с други заболявания, тъй като все още към момента броят на новозаразените с коронавирус е сравнително нисък.
Лечебните заведения в региона имат готовност до 48 часа да увеличат отново броя на леглата за хора, заболели от коронавирусна инфекция, посочи изпълняващият длъжността директор на Регионалната здравна инспекция д-р Иска Генева.
Ще настоявам пред здравния министър д-р Стойчо Кацаров за пазарни, но и регулирани цени на медикаментите и консумативите, които се предоставят на РЗИ и лечебните заведения за борба с коронавируса, каза Борислав Българинов.
На заседанието е била застъпена и идеята за централизираните доставки на лекарствата и другите необходими медицински изделия, като държавата да въведе таван на цените и по този начин да осигури поне частичен контрол над фармацевтичните компании и търговците. 
Така според областния управител ще се ограничи максимално спекулата и няма да ставаме свидетели на порочни примери, каквито виждаме през последните дни в страната. Българинов настоя още за по-сериозно включване на личните лекари във ваксинационната кампания и предложи при положителен антигенен или PCR- тест още в лабораторията, в която е направено изследването, да се издава предписание за карантина на заразения пациент, но това все още е само идея.
В Русе и областта няма ваксини с изтекъл срок на годност, увери Искра Генева.
Регистриран е единичен такъв случай, при който, както „Утро“ писа, общопрактикуващ лекар върна флакон „Астра Зенека“ с изтекъл срок на годност. Част от наличните ваксини са валидни до август и октомври. През тази седмица се очаква нова доставка от препарата на „Модерна“.