Комисия на Министерството на културата с 14 специалисти вчера се събра на заседание в Сливо поле, за да изготви предложение за предоставяне на статут и определяне режим на опазване на римската крепост Апиария край село Ряхово. Сред капацитетите са представители на Националния археологически институт към БАН и на министерствата на регионалното развитие и благоустройство, на околната среда и водите, на земеделието и храните. Историческият музей в Русе е представен от д-р Върбин Върбанов, уредник в отдел „Археология“.  
Определянето на границите на Апиария е важно, тъй като античният кастел е част от Дунавския Римски лимес, който пък е в предварителния списък за включване в Световното културно наследство на ЮНЕСКО. 32 са българските обекти-кандидати, те обхващат 471 км по Дунава. Между тях са крепостта Сексагинта Приста в Русе, Ятрус при Кривина, Скаидава при Батин, Тримамиум при Мечка, Медиолана при Пиргово, Тегра при Мартен и Апиария при Ряхово.
Античната крепост Апиария датира от I век като лагер на помощната войскова част на Римската империя. През Късната античност в пътеводителя на Хиерокъл е отбелязана като един от седемте града на провинция Втора Мизия. Крепостта е епископско средище на християнската религия в региона. По писмени сведения, кастелът е унищожен през 586 г. от аварите.