Ще лежи ли в затвора шофьор, убил в катастрофа съселянин, и за какъв срок - това трябва да определи Административният съд във Велико Търново, който разгледа жалбата на Николай Барбуков от Пиргово срещу наложеното му от Окръжния съд наказание.
На 14 декември миналата година 39-годишният тогава мъж тръгнал с реното си из селото след употреба на алкохол. Малко след 18 часа на улицата, която води към Мечка, пред него вървял 68-годишният бай Стоян, който редовно се прибирал вечер пеш по този път. Ненадейно почерпеният пешеходец тръгнал наляво, шофьорът не успял да реагира и го блъснал фатално. Повиканият екип на Спешна помощ само констатирал смъртта на бай Стоян.
Барбуков отказал на пристигналите полицаи да се подложи на тест за алкохол. На следващия ден хора от Пиргово казаха пред „Утро“, че той редовно пиел и карал, но винаги му се разминавало. Дали това е истина или злословие, няма как да се установи, факт е, че доста хора бяха настръхнали срещу него.
На 13 април Барбуков получи от троен състав на Окръжния съд в рамките на съкратено следствие 3 години затвор и отнемане на книжката за 4 години за убийството по непредпазливост в пияно състояние на Стоян П. А.
Дали Апелативният съд ще уважи жалбата срещу наказанието, трябва да стане ясно до 30 дни. Срокът обаче ще бъде по-дълъг заради започналата съдебна ваканция.
Каквото и да е решението, краят едва ли ще настъпи преди произнасянето и на Върховния касационен съд.