Деветокласничката от Европейското училище Калина Йорданова е сред 32-мата ученици, които участваха вчера вечерта във видеоконферентната връзка с Международната космическа станция, която се излъчи в YouTube и на Facebook страницата на Областна администрация Ц Русе. Инициативата е кулминация на еднодневното събитие „Ало, Космос! Говори България!“.
Калина е един от финалистите в националния конкурс за въпроси, които да бъдат зададени на астронавтите от НАСА и ЕКА. В него участваха 203 деца и младежи, като до финала бяха допуснати 32, сред които и българи от Чикаго, Берлин и други градове по света. Въпросът, с който момичето приковава вниманието на журито, е как астронавтите си представят пътуването до Космоса след 1000 години. Човекът, който я провокира да участва в конкурса, е нейната учителка по физика Румяна Георгиева. А Калина Йорданова споделя, че е запленена от нощното небе, дейността на НАСА и високите технологии, позволяващи на човека да достигне до нови нива на познание.
Момичето обича предизвикателствата, защото това е възможност да свери знанията си с връстници от региона и страната, а вече и с гимназисти от целия свят. Затова участва в много конкурси - от математика, през български език до чужди езици. Така тя става все по-уверена в знанията си и трупа нови приятелства.