Чистотата на въздуха, изграждането на втори мост над река Дунав при Русе, справяне с трафика от международни тежкотоварни автомобили и частично постъпване на таксите от тях в общинския бюджет, спешни действия за укрепването на брега на река Дунав, както и подкрепа за възстановяването на Летище Русе и Русенската корабостроителница. Това са приоритетите, които трябва да бъдат решени през следващите месеци и които в свое писмо кметът Пенчо Милков поставя на вниманието на новоизбраните русенски депутати в 46-ото Народно събрание.
Той настоява още да бъдат предвидени държавни средства за възстановяване на общинската инфраструктура, особено в критичните й точки, както и да се инициират спешни и мащабни мерки в подкрепа на младите семейства, учащите и работещите в Русе.
„Всеки русенски представител трябва да постави като държавен приоритет развитието на Севера, чийто център е Русе. Това ще съвпадне с активната политика, която Румъния предприема за южната си част. Със съвместни действия ще постигнем повишаване на стандарта и качеството на живот на хората в еврорегиона“, пише още в писмото на кмета. В края му той кани депутатите Светлин Стоянов, Васил Георгиев и Билян Кършовски /“Има такъв народ“/, Красен Кралев и Десислава Атанасова /ГЕРБ-СДС/, Крум Зарков /БСП/, Стефан Тафров /“Демократична България“/ и Бюрхан Абазов /ДПС/ на среща, на която да бъдат очертани съвместните действия за развитието на града.