Директорът на общинското предприятия „комунални дейности“ Митко Чокоев отговори на сигнала на бившия си заместник Димитър Димитров, който преди седмица изнесе в писмо до медиите и повечето общински съветници твърдения за драстични нарушения и потенциални корупционни практики в предприятието.
Впоследствие Димитров се отказа от сигнала, като обясни, че е бил подведен от колеги, на което се е предоверил и нее проверил фактите.
Сега думата взе и Митко Чокоев.
Разглеждайки един по един упреците към него, директорът дава разяснения по всеки от тях, като подчертава, че е обект на донос, изграден на изкривени факти. 
За посоченото като ненужно пребоядисване на тежкотоварните автомобили, възложено не на фирмата, която има договор с „Комунални дейности“за поддръжка на автопарка, Чокоев обяснява, че тази фирма не извършва автотенекеджийски и бояджийски услуги, а наетата от предприятието е предложила изгодни цени. Така превозните средства, част от които са били предложени от уволнения му заместник за бракуване, са върнати обратно в работния график.
За издадения от Инспекцията по труда акт за откриване на работници без договор Чокоев уточнява, че той е наложен за това, че работник е допуснат на работа преди да му е предоставено задължителното уведомление за сключен договор, което в тридневен срок трябва да се регистрира в НАП.
Коментира и наложеното му след прокурорска проверка наказание за ползване на служебен автомобил извън територията на общината. То е заради липса на задължителната командировъчна заповед, обяснява Чокоев.
Обвиненията за работа на служител на вилата на шеф в предприятието е отхвърлено категорично, отхвърлени са и твърденията за доставки на завишени цени. Обяснението тук е, че базата, която Димитров ползва, е отпреди 2-3 години, а цените сега не отговарят на тогавашните.
Когато поех „Комунални дейности“ през януари миналата година, заварих безстопансвеност и мизерия. За това време заедно с ръководството на Община Русе превърнахме предприятието в реално работещо, създадохме нови строителни звена и услуги, които преди това са се възлагали на външни фирми, извършихме текущи ремонти, които не са правени 25 години и върнахме над 400 000  лева в общинския бюджет от икономии на средствата, утвърдени за дейността на предприятието за 2020 година, обобщава Чокоев.
Определено имам идеи за визията на град Русе и се старая да отговоря на всеки от многобройните сигнали, жалби и всяко конструктивно предложение от граждани, което касае подобряването на градската среда! Винаги  съм  смятал, че  личните  отношения  следва  да  решават в  дух  на взаимно разбирателство, а при невъзможност, пред органите на правосъдието, казва той в обобщение.
В крайна сметка точка на тази внезапна буря около предприятието ще сложат проверките, които Община Русе и прокуратурата извършват.