Благотворителната кампания за подмяна на 50 от 88-те легла в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ стартираха русенските Ротари и Лайънс клубове. Цените на новите легла варират от 800 до 2000 лева, а наличието им облекчава много и пациентите, и медиците. Последната смяна на леглата в болницата е била преди 25 години. 
„Очаровани сме от възможността пациентите да бъдат в едни малко по-широки от сегашните легла със специални медицински дюшеци, които не попиват течности и лесно се дезинфекцират. Това е оборудване, което го има във всички модерни болници“, каза управителят на лечебното заведение д-р Светослав Дачев на среща с инициаторите на акцията.
„Разчитаме тази кампания да приключи бързо и успешно благодарение на дарителството, към което апелираме малки и големи спонсори. Инициативата стартира още през пролетта и доставените пилотни легла доказаха, че са по-модерни и по-удобни за персонала и за болните“, отвърна президентът на Ротари клубът в Русе Венелин Молнар.
За преоборудването са нужни около 50 000 лева. Една трета от тях са осигурени от бизнеса, търсят се дарители за набавянето на останалите пари. Това е особено важно на фона на прогнозираната нова ковид вълна наесен.
Русенските ротарианци вече помогнаха Белодробната болница по време на пандемията с нов бронхоскоп.
„Апаратът беше купен за да обслужва нашите нужди и за болница „Канев“. Използва се много добре и на практика показа, че е нещо необходимо. Послужи точно по предназначението си“, коментира д-р Дачев и увери, че болницата има готовност за очакваната нова вълна заразени от коронавирус. Ваксинацията обаче върви бавно, на ден средно се имунизират 30 човека, най-голям беше интензитетът през март и април, когато ваксинацията беше целева по групи, посочи още той.