Маестро Емил Табаков е назначен за почетен диригент на Русенска опера. Това съобщи директорът на операта Иван Кюркчиев. Назначението на именития диригент в родния му град е от първи юли тази година.
Както е известно, маестрото е завършил русенското Музикално училище и първите му изяви на диригентския пулт са свързани още със съществувалия тогава Младежки симфоничен оркестър и международния фестивал Мартенски музикални дни. Емил Табаков е истински съпричастен със съдбата на авторитетния фестивал, а в последните години неизменно дирижира уникалния Фестивален оркестър, съставен от възпитаници на Музикалното училище и това за десетки музиканти, които се събират през март в Русе, е очаквано и жадувано събитие. 
Под палката на почетния диригент на операта ще премине предстоящото изпълнение на „Кармина Бурана“ от Карл Орф, което на 5 август ще постави финална точка на летния фестивал „Опера под звездите“. Завчера русенската публика преживя удивителни и запомнящи се емоции от постановката на операта „Кармен“ в режисьорската версия на Аделаида Якимова-Фурнаджиева. Около час преди спектакъла се наложи директорът Кюркчиев да разреши продажба на още билети, тъй като многобройни почитатели на творбата на Жорж Бизе се бяха наредили пред касата с непреодолимото желание да гледат спектакъла, и то не безплатно от пейките и кафенетата. Настояванията им бяха възнаградени - представлението наистина си заслужаваше. А публиката изпращаше с аплодисменти ариите, дуетите и квартетите с блестящите солисти като брилянтната Флорентина Соаре, невероятните Алин Стойка и Цветелина Василева, както и на не по-малко впечатляващите Пламен Бейков, Даниела Караиванова, Нели Петкова, Стоян Стоянджов, Теодор Петков, Александър Крунев и Иван Пенчев. Диригент бе Сунай Муратов.