Светкавично развитие, но в изненадваща посока получи случаят със сигнала за системни нарушения в едно от основните общински предприятия - „Комунални дейности“, от което на практика зависи значителна част от облика на града.
В неделя, 18 юли, с писмо до електронните пощи на медии и на повечето общински съветници уволненият зам.-директор Димитър Димитров изнесе фрапиращи данни за ненужни ремонти, воаяжи на директора Митко Чокоев през почивните дни със служебното „Ауди“, за доставки на безсрамно завишени цени, отчитане на несвършена или свършена от други работи, нееднократно подвеждане на кмета Пенчо Милков и за обвързаност между директора, снабдителя Румен Маринов и бизнесмена и дългогодишен общински съветник от „Атака“ Мирослав Славчев. Едно от твърденията на Димитров е, че „Комунални дейности“ всъщност са „дадени“ на „Атака“ срещу подкрепа в Общинския съвет.                         

Сигналът е внимателно подготвен с цитиране на документи, множество конкретни случаи, специални акценти на особено скандалните детайли и множество снимки. Издирен е дори тематичен пост във фейсбук на ресорния зам.-кмет Димитър Недев отпреди 4 години, когато той дори не е подозирал, че един ден ще отговаря за комуналните дейности, от които тогава се възмущава.
Оказва се обаче, че Димитров се бил объркал или поне така казва в писмо до Русе Медиа, с което се отказва от твърденията си. В „опровержението“, както го нарича, той обяснява, че бил „подведен от бивши и настоящи колеги от общинското предприятие, които ми предоставиха погрешна и невярна информация, с която да се навреди пряко на директора Митко Чокоев и косвено на  лидера на партия „Атака“ в Русе Мирослав Славчев“.
По-нататък Димитров убедено се саморазобличава в лъжи и неточности пункт по пункт.
„Тъй като бях афектиран от това, че бях уволнен, се съгласих с колегите ми, подали информацията, да я публикувам от мое име. Съжалявам, че не проверих достоверността на информацията, и подведох хората, като избързах с публикацията в медиите“, пише бившият шеф.
Че съжалява, е повече от очевидно.
Ако е лъгал и клеветил, може да бъде съден и осъден от набедените.
Ние, разбира се, не допускаме, че поведението му се дължи на някакви други причини освен искреното му и дълбоко съжаление. Объркал се е човекът. Първо са го подвели, но после са го поправили.
„Утро“ направи опит вчера да се свърже с Димитър Димитров на имейла, от който той е изпратил сигнала.
В електронно писмо му зададохме няколко въпроса, сред които: от какво е провокирана тази промяна, как е сверил информацията и кой посочи грешките му, чувства ли се използван от тези, които са го информирали погрешно и с каква цел?
Отговор не последва. 

Общината и Окръжна прокуратура
продължават проверките

Независимо от отказа на Димитър Димитров от твърденията му в сигнала, Община Русе продължава да ги проверява.
По него работи и държавното обвинение.
„Окръжна прокуратура получи сигнали за нередности в общинското предприятие „Комунални дейности“ както от бившия зам.-директор Димитър Димитров, така и от кмета на Русе Пенчо Милков преди няколко месеца и активно работи по тях, каза вчера за „Утро“ председателят на Окръжна прокуратура Георги Георгиев.
Проверки са направени по почти всички твърдения за закононарушения. По част от тях са образувани производства, други са отхвърлени, но работата продължава.
„Когато сме готови с окончателните констатации, ще уведомим ръководството на Общината и медиите за предприетите от нас мерки“, посочи прокурор Георгиев.