Щедър на любими откъси от прекрасни класически оперни произведения и пищен откъм гласове и костюми гала концерт предложи на русенци Държавната опера в понеделник късно вечерта. Въпреки че юлското „лятно време“ не позволи на напечения град да изстине поне малко след залез, солисти на Русенската опера и техни гости от Румъния и Украйна направиха и невъзможното, за да телепортират публиката. И така от ларгото зрителите се озоваваха ту в Париж при Виолета Валери, ту в гората край замъка на граф ди Луна, в бохемската квартира на приказника Хофман, в Севиля, за да чуят прочутата Ария на клеветата, или в библейска Палестина, където Далила се кълне в любов на Самсон. 
Директорът на операта Иван Кюркчиев представяше всички участници в концерта с най-характерното за тяхната кариера. Русенци за първи път чуха и младите дарования Анна-Мария Спатарис, дипломирала се в букурещката Музикална академия, и 21-годишния Кристиан Христов. Сред гостите бяха украинският тенор Виталий Ковалчук и румънските солисти Флорентина Соаре и Алин СТойка. 
Колкото публика имаше в ограденото пространство пред т.нар. сух фонтан, където бе настанен оркестърът с диригента Сунай Муратов, още толкова русенци насядаха в съседните кафенета и по пейките на ларгото, за да слушат безплатно концерта, продължил почти до полунощ.
На 22 юли на същото място режисьорката Аделаида Якимова-Фурнаджиева ще представи своя нова версия на „Кармен“ от Жорж Бизе. На 23 юли в Голямата зала в Доходното здание балетът ще танцува „Зле опазеното момиче“, юбилеен спектакъл за балетмайсторката Марияна Захариева. А на 5 юли отново „под звездите“ предстои „Кармина Бурана“ под диригентската палка на маестро Емил Табаков.