Изборът на омбудсман да стане чрез тайно гласуване, предлагат общинските съветници от ВМРО. Предложението обаче не се отнася за предстоящото подновяване през септември на провалената на последната общинска сесия процедура, а за евентуален следващ опит за избор на обществен посредник.
„Ще се запази нужното съотношение от 34 гласа подкрепа за кандидат, но гласуването ще се проведе тайно, подобно на избора на председателят на Общинския съвет. Смятам, че така всеки ще гласува по вътрешно убеждение“, мотивира се пред „Утро“ председателят на групата на патриотите в ОбС и вносител на предложението Асен Даскалов.
Причината този метод да не се използва през септември е, че гласуването на 13 септември е част от вече стартирана процедура, която трябва да приключи по правилата, по които е започнала.
Ако и наесен изборът пропадне, ВМРО са готови да инициират нов, пети пореден опит за избор на такава фигура от 2013 година насам, но при условие, че колегите им в Общинския съвет подкрепят предложението за таен вот.