Двама млади русенци изкачиха на ръце стъпалата към паметника на Шипка и слязоха по същия начин. Така, с изминаването на 1790-те стъпала в двете посоки,  Пламен Атанасов и Калоян Стоянов демонстрираха силата на калистениката /тренировки с тежестта на тялото/. Калоян Стоянов се занимава с този спорт от 3 години, а Пламен Атанасов - от 8 години.
По-опитният Пламен вече има едно тричасово изкачване до паметника на Шипка на ръце през 2020 година. Сегашният опит приключи само за два часа и видеото от него е изпратено на Гинес, които и миналия път бяха забелязали опита на русенския атлет. 
Неговият приятел Калоян Стоянов пък успя да слезе стълбите за 1 час и 27 минути. 
„Ние продължаваме да предизвикаме себе си, двамата планираме да повторим и подобрим изкачването ми на стъпалата на паметника в Шумен“, сподели Пламен Атанасов.
Той вече има опит да покори всичките 1300 стъпала до паметника „Създатели на българската държава“ край Шумен. За съжаление, тогава инициативата му се провали заради силен дъжд, който не му позволи да стигне до върха. Затова двамата са избрали новата атака да бъде през септември, когато се очаква топло и сухо време.