Русе не е одобрен за двете атракционни съоръжения на „Уолтопия“. Това стана ясно, след като компанията публикува на сайта си списък с одобрените общини за втори кръг, сред които не е Русе. 
Българската компания, която е световен лидер в производството на катерачни стени и атракционни съоръжения, е получила кандидатурите на над 100 общини. След визита на специалисти на място са одобрени само 7 от тях. Липсата на инфраструктура е най-честата причина за отпадането на кандидатите, казват от „Уолтопия“.
Община Русе кандидатства за двете атракции през април. Едната се казва Ролглайдер /Rollglider/ и е с въжена конструкция, по която човек „полита като птица“, а другата е Адвенчър Хъб /Adventure Hub/. За тях администрацията предложи две места - в Лесопарка „Липник“ и в Парка на младежта. Като допълнителна мотивация в кандидатурата бяха посочени предстоящото световно състезание по драконови лодки в Лесопарка и други първенства.
За двете атракции „Уолтопия“ планира да инвестира два милиона лева, но условие е общините да разполагат с годишен туристически поток, близост до историческа или природна забележителност, изградена инфраструктура. Одобрените градове са Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново, Белоградчик, Балчик и софийската община Слатина. Те продължават към втория етап - детайлни планове за всяка локация и оценка на предпоставките за успех.