Известният с благотворителните си инициативи плувец Теодор Цветков се класира на първо място и спечели наградата от 500 лева в младежкия конкурс „Кауза по време на криза“. Наградата му бе връчена в петък от организатора на конкурса евродепутата от БСП Петър Витанов.
Отличието Теодор Цветков печели за своята кауза за борба с климатичните промени, която неведнъж е изразявал. Тя е свързана и с най-голямото предизвикателство, което е поставил пред себе си - състезанието Ocean 7 или спортен маратон по плуване, който включва 7 водни канала по света. Често то се разглежда като еквивалент на предизвикателството за изкачването на 7-те най-високи върха в света.
„Радвам се, че хората ме оцениха. Имах възможност да разкажа нещата, с които се занимавам, и винаги ми се учудват, че нямам треньор и сам съм се научил“, разказа Теодор Цветков за срещата си с евродепутата.
За своята кауза той написа в социалните мрежи: „Не бива мотото на човечеството да бъде „Каквото и да направя, ще е като капка в морето“. Не! Ние сме единствените живи същества, които имат разум, и точно ние можем да променим заобикалящия ни свят“. 
На състезанието по плуване Ocean 7 Теодор планира да се яви през 2023 година, като пред него има много предизвикателства. Освен трудната подготовка, са му нужни и 200 000 евро, като голяма част от тях покриват таксата за участие. 
Преди това той ще се яви на състезание в Русия, за да преплува река Самара на 18 август, отново със своята кауза за защита на околната среда.