Делта вариантът на Ковид-19 е внесен в Русе от 47-годишен мъж, който се е върнал у дома от Англия в края на миналия месец. Заразеният с индийската мутация на вируса кацнал в Букурещ на 27 юни. Тъй като идва от рискова за Ковид-19 страна с хрема и температура, дежурните инспектори от Регионалната здравна инспекция на Дунав мост са го изпратили при личния му лекар, който му дал направление за PCR тест. 
Изследването е направена на 28 юни в лаборатория „Здраве“ и тъй като резултатът е бил положителен за коронавирус, е изпратен в референтната лаборатория в Националния институт по паразитни и заразни болести. 
Още същия ден резултатът е показал, че пациентът е заразен с Делта варианта на Ковид-19, а информацията пристигна при мен днес /вчера - б.а./, обясни за „Утро“ управителят на лаборатория „Здраве“ д-р Розина Мирчева. 
В момента пациентът вече е оздравял, температурата му е спаднала, хремата и главоболието са отминали, няма странични ефекти и карантината му е вдигната, установи проверка на „Утро“.