С 28 гласа „за“, 20 „против“ и 1 въздържал се повторно внесеното от кмета Пенчо Милков предложение за отпускане на 540 000 лева заем на „Общински автотранспорт“ за закупуване на 12 тролея втора ръка мина на вчерашната сесия след едночасов дебат в зала. Този път то беше подкрепено от общинските съветници от ВМРО, които на предишната сесия гласуваха против този заем.
„В Русе има градски транспорт добър или лош, но ако не се изпълни транспортната схема на града, в него няма да има скоро градски транспорт - нито лош, нито добър. Затова ние решихме да подкрепим по-малкото зло и да вземем трудното решение с очакването Общината да кандидатства по предстоящи европрограми и да закупи по-нови тролейбуси, които да заменят тези“, каза председателят на групата Асен Даскалов.
Основната причина, поради която преди това  предложение беше отхвърлено, е възрастта на превозните средства. Те вече са на по 30 години, но администрацията твърди, че имат живот за още 5-7 години, докато Общината осигури средства, за да ги замени с нови. Общинските съветници обаче бяха възмутени, че тролеите са без климатик и рампа за инвалиди, както и от факта, че ако не бъдат закупени, ще отидат за скрап. 
Не беше добре посрещнат и фактът, че няма направени промени в предложението, който бе внесено през юни. Това изтъкнаха съветниците Елеонора Николова/СДС/, д-р Теодора Константинова /“Демократична България“/ и проф.Михаил Илиев /ГЕРБ/.
В него се предвижда инвестицията да е на обща стойност 900 000 лева, като доставката е на два етапа - 12 броя през 2021 година за 540 000 лева и още 8 броя през 2022 година за 360 000 лева. Гласуваните вчера средства от първия етап трябва да се заплатят до края на юли, а за останалите 8 тролейбуса до 8 март, като заемът за тях вероятно ще се гласува в първите месеци на следващата година. 
В отговор администрацията обясни, че тролейбусите са нужни за изпълнение на приетата през 2019 година транспортна схема, която се нуждае от 52 превозни средства. От сега действащите 37 тролея 18 ще излязат от експлоатация поради лошо състояние. Текат и две поръчки за доставка на 15 нови тролейбуса. Зам.-кметът по комунални дейности Димитър Недев заяви, че по този начин ще може най-сетне общинският транспорт да изпълнява разписанията си, в противен случай курсовете ще бъдат силно разредени.
„Аз не съм против да купим тролеи, но тези 30-годишни няма да изкарат повече от 2-3 години. Единствената надежда е да се увеличи цената на желязото, за да имаме някаква печалба. Знаем, че този заем не може да се върне от „Общински автотранспорт“, той по цял свят работи на загуба. Нека поне отделим по-голяма сума за по-нови тролейбуси“, призова проф.Илиев.
Кметът Пенчо Милков защити предложението си, като подчерта, че в управителния съвет на предприятието влизат професори по транспорт в Русенския университет,  изследвали и одобрили качествата на машините.