Водачът на русенската листа на БСП и избран за депутат в 46-ото Народно събрание Крум Зарков се извини на своите гласоподователи за лошия резултат в Русе и спечеления само едни мандат и изрази готовност да отстъпи мястото си на друг.
„Като водач на листата и получил най-много преференции, аз би трябвало да поема мандата. Но не мога просто да стана депутат -  все едно, че нищо кой знае какво не се е случило и всичко си продължава постарому. Случи се. БСП загуби тежко“, написа Зарков във фейсбук и обяви, че още на следващите заседания ще сезира Областния и Общинския съвети на БСП в Русе, за да обсъдят заедно кой е най-добрият вариант за спечеления депутатски мандат. „Ако тези органи ми гласуват доверие, аз няма да пестя усилия, за да изпълним предизборните си обещания към региона и страната. Ако не - ще работя не по-малко усърдно, за да може друг от нашата русенска листа да го направи“, казва още Зарков в публикуваното становище.
Въпреки че Крум Зарков беше водач на листата, той получи и най-много преференции от русенските социалисти и симпатизанти. Но за разлика от изборите на 4 април, сега червените не успяха да спечелят втори мандат. Така бившия депутат в 45-ото Народно събрание и областен председател на БСП-Русе, който бе втори в листата, остана извън парламента. Загубата на социалистите в получени гласове на 11 юли в сравнение с предишния вот е 5 000 гласа по-малко.
„Това, което Крум Зарков прави, е един вид вот на доверие, който иска - съвсем човешки израз на неудовлетвореност от резултата. Безапелационно е неговото представителство в парламента“, коментира пред вестник „Утро“ Пламен Рашев. Той допълни, че Зарков има подкрепата на социалистите в Русенско, и припомни, че той беше избран единодушно от 8-те организации на партията в Русенска област да оглави листата.
От своя страна, Зарков потвърди пред „Утро“, че действията му могат да се приемат като молба за гласуване на вот на доверие, но отказа да коментира повече становището си.
На 25 юли ще се проведе Национален съвет на партията, очаква се на следващия ден въпросът с поискания вот на доверие да стигне до Областния съвет на БСП в Русе, а на 27 юли - и до Общинския съвет на партията.