В Русе вече има установен Делта вариант на Ковид-19 - индийския щам, който е много по-заразен и носи много по-голям вирусен товар.
Това е резултат от взети на 28 и 29 юни проби. Тогава са установени по един Алфа /британски/ и Делта щам на коронавируса. Резултатите бяха публикувани късно следобед от Националния център по заразни и паразитни болести и в РЗИ-Русе все още нямаха официално потвърждения. 
Симптомите на индийската мутацията са по-различни от обичайните. Повечето заразени посочват, че са имали главоболие, хрема, прегракналост и температура. Някои от заразените са имали и кашлица. С други думи: симптомите приличат повече на силна настинка, поради което не всички веднага забелязват, че става дума за зараза с коронавируса. 
Прогнозата на Европейската агенция по лекарствата е, че до края на август индийската мутация ще  представлява 90% от всичките варианти на Ковид-19 в ЕС. Лошата новина е, че тя води до по-висок риск от хоспитализации. Добрата - че ваксините действат ефективно и срещу нея, но трябва да са поставени и двете дози.
В момента в областта ситуацията е спокойна. През предходното денонощие е регистриран само един нов случай в община Две могили. Оздравели и починали няма, а Русе е на 7 място по заболеваемост в страната заедно с още 10 области.
Извършените имунизации са 49 613, повторна доза са получили 23 528 души.
До края на седмицата функционира „зелен коридор“ за ваксинация в Белодробната болница „Д-р Димитър Граматиков“ всеки делничен ден от 8 до 15 ч.