ГЕРБ е против продажбата на общински жилища и против половинмилионния заем за покупка на тролеи втора ръка, а при избора на омбудсман ще гласува против.  Това съобщиха вчера в пресинформация до медиите общинските съветници от партията.
На сесията днес те ще предложат точката за отпадането на мораториума и разрешаването продажбата на общински жилища да бъде оттеглена. „Основният проблем е, че това е поредното необосновано предложение от страна на администрацията. Липсват предложени критерии за дебат - защо, кои жилища, къде се намират и най-вече на кого ще се продават. Това е абсолютно непрозрачно. Има и други начини Общината да си набави нов жилищен фонд като използва публично-частни партньорства, изграждане на кооперации на общински терени и т.н., а не да лишаваме чакащите с години над 240 семейства“, мотивира се председателят на групата Бедрос Пехливанян. 
Както „Утро“ писа, в предложението за обновяване на жилищния фонд администрацията залага на година да се продават 1.5% или 27 жилища от общо 1807, а получените средства да се използват за закупуването на нови жилища и ремонтиране на старите в лошо състояние. Докато повечето общински съветници се съгласиха единодушно на комисии, че жилищният фонд има нужда от обновяване, други изразиха съмнения в предложените промени в наредбата и те бяха отхвърлена в четири комисии, а в останалите бяха направени допълнителни условия.
И докато няма спор, че жилищният фонд ще предизвика дебати, друга точка, която не се харесва на общинските съветници от ГЕРБ, е повторно внесеното предложение от кмета Пенчо Милков за отпускане на заем от 540 000 лева на общинския автотранспорт. Съветниците са категорични, че и този път няма да подкрепят закупуването на 12 стари тролейбуса, а точката се предлага пак „на инат“. 
 Колкото до избора на обществен посредник, ГЕРБ държи на тезата си, че работата му ще се припокрива с тази на общинските съветници и комисията за взаимодействие с гражданското общество: „Длъжността е излишна, а разходите, предвидени за издръжка, биха могли да се насочат за друго. В лицето на общинските съветници, русенци имат 51 омбудсмана, към които могат да се обърнат или да подадат сигнал“, казват съветниците и заявяват, че ще гласуват против.