Общинските съветници от СДС подкрепят идеята за обновяване на общинския жилищен фонд, но имат съмнения за процедурата и предложенията на администрацията. Притесненията им са, че фондът ще бъде разпродаден на безценица, а председателят на групата Станимир Станчев на пресконференция вчера определи наредбата като „предразположение за корупционни практики“. Той разказа, че е бил попитан от гражданин къде трябвало да подаде заявление и да носи 7000 лева за целта. 
По тази причина съветниците настояват всички получени от продажбата средства да се вложат във фонд, като 80% се използват за закупуване на нови жилища, а 20% - за ремонт, като годишно се продават не 1.5% от жилищният фонд, а 3% процента - тоест 54 вместо 27 от общо 1807 общински жилища. Освен това смятат, че не трябва да се продават къщи с прилежаща земя, защото това може да отвори възможност за строеж на жилищна сграда на мястото. Те предлагат пазарната цена да бъде намалена до 25%, ако наематели са ремонтирали имота и вече са вложили средства в него. Друго тяхно предложение е да има такса за разглеждане на документите, за да се блокират кухи заявления. 
Съветниците от СДС поставят условие и за избора на омбудсман. Причината е комисията за взаимодействие с гражданското общество, която според тях препокрива функциите на обществения посредник. „Тази комисия е разгледала 2 жалби за една година от съществуването си, а едната е толкова лошо решена, че ще се гледа на административен съд“, каза Елеонора Николова и настоя функциите й да се прекратят.
Повторното внасяне на точката за половинмилионния заем за 12 стари тролеи, която беше отхвърлена на миналата сесия, съветниците определиха като възмутително. Станимир Станчев посочи, че това е неуважение към общинските съветници и намекна отново за некоректно протичане на процедурата. „Забележете как е направена цяла процедура - договарят се с участник и тогава искат парите от Общинския съвет. Щом вече е посочено докога трябва да се преведат парите, което като срок изтича юли, очевидно е подписан вече договор“, каза той.
Елеонора Николова пък посочи, че тролеите ще бъдат изпратени за скрап, ако не бъдат закупени от Общината, и че в тях няма нито климатик, нито рампа за хора в инвалидни колички. Общинският съветник от СДС Деян Недков, който за изборите на 11 юли беше кандидат за депутат от листата на „Изправи се! Мутри вън!“, допълни, че на въпроса за липсата на климатици му е било отговорено, че те ще трябват само два месеца и затова не били толкова нужни.
„Сигурна съм, че никой от общинските съветници не се е качвал в автобусите и тролеите на градския транспорт, аз също не смея. Тези, които искат да закупим, са същите трошки и е обидно за гражданите, каза Елеонора Николова.