За поредна година Математическата гимназия приема бъдещите осмокласници с най-висок бал. Първите три места в Топ 10 на приетите на първо класиране са за три паралелки в МГ - „Математически“ с максимален бал 498.25, „Природни науки“ с 495.25 и „Софтуерни и хардуерни науки“ с 494.5. Съответно, пак там най-висок остава и „прагът“ за приема - ученикът, който е класиран за това училище с най-ниски резултати в списъка, има 417.5 точки, което е постижение, равно на най-висок бал за прием в други също престижни русенски гимназии. 
В Топ 10 на прием с най-високи постигнати резултати от Националното външно оценяване и свидетелството за завършено основно образование след МГ се редят Дойче шуле /482.5 максимален бал/, СУ за европейски езици с паралелката по руски език - 479.5, Английската гимназия /476/, СУЕЕ с френски, Английската с първата си професионална паралелка по компютърна анимация, ПГ по икономика и управление, специалност електронна търговия, и СУЕЕ с немски. 
Минималният възможен бал, с който са приети бъдещи осмокласници, е 30 точки - такива ще бъдат учениците, които ще учат „Хуманитарни науки“ в гимназията в Две могили, техните връстници, които ще усвояват „Софтуерни и хардуерни науки“ в СУ „Христо Ботев“ в Глоджево и др. 
Закриваме само две паралелки, коментира вчера началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Това са паралелката „Работник по производство на кулинарни изделия за заведенията за хранене“ в обединеното училище в Борово /кандидатите там са били само трима/ и паралелката „Оператор в производството на облекло“ в ПГ по облекло. Затова пък фризьорската паралелка в ПГО е пълна с максимума от 26 ученици, няма свободни места във всички специалности, обявени от ПГ по строителство, архитектура и геодезия, а също и в Икономическата гимназия, добави Георгиева. 
След първото класиране вчера са останали 230 свободни места в училищата и 88 деца, които не са класирани никъде. Част от тези ученици очевидно не са си преценили достатъчно обективно шансовете и като желания са записали училища и специалности, които далеч надхвърлят постигнатите от тях резултати, смята началникът на РУО. Документи за второто класиране се подават до 16 юли. Резултатите от второто класиране ще бъдат обявени до 20 юли.