Състезателят на „Локомотив“ /Русе/ Лазар Пенев направи голям пробив на световното първенство по академично гребане за младежи и девойки до 23 години в чешкия град Рачице. 22-годишният Пенев спечели бронзов медал при скифьорите. По-рано през годината той завърши пети на европейския шампионат. 
Лазар е възпитаник на Спортното училище, където тренира от пети клас под ръководството на Цоню Григоров. В един период от две години за неговата подготовка се грижеше Атанас Халаджов. После негов личен наставник отново бе Григоров. Сега медалистът от световното е студент в Русенския университет.
Следващото голямо участие на Лазар Пенев до края на годината ще е стартът му през септември на световното първенство за мъже и жени в Китай. Дългосрочната му цел е да се пребори за квота на следващите олимпийски игри.
И както върви нагоре от състезание на състезание, може би ще се превърне скоро в новата звезда на българското академично гребане. 
А шампион в Рачице стана Емил Нейков. Може би вече се досещате, че това е синът на легендарната гребкиня Румяна Нейкова. Явно Емил и нашият Лазар Пенев ще са хората, които ще трасират пътя към новото голямо бъдеще на този традиционно силен за българите спорт.