Официалното преброяване на подадените гласове в Русенския избирателен район значително пренареди картината от екзитпола.
По данни на две от следящите вота пет социологически агенции първоначалното разпределение на депутатските мандати изглеждаше така - два за „Има такъв народ“ /ИТН/, два за БСП и по един за ГЕРБ-СДС, „Демократична България“ /ДБ/, ДПС и „Изправи се! Мутри вън!“ /ИСМВ/.  
Крайният резултат коригира съществено екзитпола и даде на изборните експерти нужните данни за даване на прогноза с много висока степен на сбъдване. Според нея победителите от ИТН вземат три от осемте мандата в Русе /третият с допълване на гласове от други райони според формулата на избирателната система/, ГЕРБ-СДС печелят два /вторият по същата формула/, а БСП, ДБ и ДПС - по един. Под чертата в Русе за втори път след 4 април остава шестата парламентарна партия ИСМВ, макар че тук начело на листата беше едно от най-големите остриета на коалицията - Татяна Дончева.
Персонално разпределението на мандатите изглежда така - Светлин Стоянов, Васил Георгиев и Билян Кършовски /ИТН/, Красен Кралев и Десислава Атанасова /ГЕРБ-СДС/, Крум Зарков /БСП/, Стефан Тафров /ДБ/ и Бюрхан Абазов /ДПС/.
Новото лице сред русенските депутати е 43-годишният бивш командос Билян Кършовски, съдружник и управител в столичната фирма „Кератек“ ООД и съуправител на старозагорската „СинтТех България“ АД. Кършовски е сред подбраните с кастинг за нови политици от Слави Трифонов през 2018 година, участва и в партийната листа в Стара Загора, където е на пето място.
Не е изключена обаче въртележка в листите и на ИТН, и на ГЕРБ-СДС.
Васил Георгиев е водач на листата на Слави Трифонов в Кърджали, където по първоначално данни партията печели мандат и може да влезе в парламента от южния град. Това би отворило пътя на четвъртия в русенската листа Алпер Азизов Мурадов, специалист по ортопедия и травматология, част от екипа на Клиниката по ортопедия и травматология в МБАЛ „Св.София“.
В ГЕРБ-СДС е възможна двойна смяна. Водачът Красен Кралев печели депутатски мандат и в родната си Варна, а подгласничката му Десислава Атанасова - в Разград, където е номер 1 в листата. Това би означавало депутатски банки за д-р Цветан Райчинов и юриста Николай Братованов. Смята се, че възможността за такова развитие е по-скоро теоретична, но не е напълно изключена.
Ето как изглеждат резултатите на водещите партии спрямо 4 април.
Тогава Русе бе единственият район, спечелен от „Има такъв народ“ с 18 556 гласа или 20.98% от всички подадени. Сега пробивът е не само потвърден, но и внушително разширен - 22 521 гласа /29.52%/ или с други думи казано, почти всеки трети глас е подаден за Слави Трифонов и партията му.
Всички останали политически сили търпят щети.
ГЕРБ се свива от 18 445 /20.86%/ на 16 201 гласа /21.24%/. В процентно отношение резултатът изглежда по-добър заради ниската активност, но цифрите са достатъчно ясни /така е и при други партии и коалиции/.
БСП регистрира силен отлив. За малко над три месеца гласовете на червената коалиция са се стопили от 16 682 /18.86%/ на 11 623 /15.23%/.
„Демократична България“ също губи, макар и малко - от 7067 /7.99%/ резултатът й спада на 6928 /9.08%/.
Много по-отчетлив е спадът при ДПС - 8013 гласа на 4 април /9.06%/ срещу 6461 /8.47%/ на 11 юли. 
Въпреки знаковото лице начело на листата, надолу върви и коалицията „Изправи се! Мутри вън!“ - от 4443 /5.02%/ на 3976 /5.21%/ гласа.
Трус преживява традиционно силно представящата се в Русе ВМРО. Новосформираната коалиция с „Воля“ и НФСБ е загубила над половината от гласовете си на 4 април. Тогава ВМРО спечели 4982 /5.63%/ гласа, а съюзените „Воля“ и НФСБ - 1518 /1.72%/. Сега трите формации заедно са привлекли 2786 /3.65%/ гласа.
Малък, но ръст бележи „Възраждане“ - от 2147 /2.43%/, партията на Костадин Костадинов качва на 2321 /3.04%/.
От останалите сили, преминали 1%, срив се наблюдава при партията на Васил Божков „Българско лято“, което срещу получените на 4 април 1984 /2.43%/ гласа сега има 1187 /1.56/.
Очакваният с интерес резултат на определяната като крайно лява коалиция около бившия премиер Жан Виденов дебютира в Русе със скромните 472 /0.53%/ гласа.
Намаляват и избралите опцията „Не подкрепям никого“ - от 1473 на 1001.
Ще отбележим и най-скромното представяне в избирателния район. То е на партията „Бригада“, привлякла 38 гласа. Все пак това е над два пъти повече от доверието към друга неизвестна партия - „Нация“, на която на 4 април са се доверили 15 души.
Официалните резултати от изборите вижте в таблицата.

Лидерите се въздържат
от коментари

Лидерите на основните парти в Русе, включително и вече смятаните за сигурни депутати на 46-ото Народно събрание, вчера стратегически предпочетоха да не се ангажират с коментари.
Неофициално повечето не са доволни от резултатите, макар че не са особено изненадани от тях. Все пак има политическа сила, която е очаквала различна картина.
Въпреки това, заради неясните все още роли в новия парламент, всички предпочетоха да се ориентират по-добре в обстановката, преди да дават изявления, които биха могли да повлияят на политическите разговори.