Традиционното мерене на избирателната активност би трябвало да се замени с друга скала, която отчита пасивността. Това показват данните от 11 юли, когато в Русе беше регистриран нов антирекорд - гласували са едва 77 453 от имащите това право 204 275 души или около 38%. Вчера данните не бяха качени на сайта на ЦИК, но са официални, източникът е Районната избирателна комисия.
На 4 април активността беше 45.01%, спадът сега е с около 6.5%.
Иначе машинното гласуване облекчи обработването на протоколите на секционните избирателни комисии и то отне по-малко от 12 часа, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Милена Хинкова.
Частични затруднения е имало при попълване на протоколите от страна на секционните избирателни комисии, но те не са били фрапантни и това не е забавило чувствително обработката на информацията.
За отбелязване е, че въпреки преобладаващото машинното гласуване, пак има недействителни гласове в секциите, където се гласува с бюлетини. Те обаче са съвсем незначителен брой - 164, което е много далеч от камарата недействителни бюлетини при други избори.