„Винпром Русе“ изглежда няма да се ползва занапред от подкрепата на Националната лозаро-винарска камара /НЛВК/ за промотиране на вината си. Сдружението съди русенската фирма, тъй като е имало споразумение с нея да я включи в изпълняван от камарата проект за популяризиране на пазарите в Русия и Беларус. Русенският винпром не бил заплатил и лицензи за търговските марки „Меча кръв“ и „София“.
Русенският окръжен съд е признал иска на НЛВК за правомерен и е осъдил „Винпром Русе“ да заплати 27 800 лева плюс разноските по делото. Решението може да се обжалва пред Великотърновския апелативен съд.
Националната лозаро-винарска камара е единствената организация в България, която обединява на професионална основа всички, заети в лозарството и винарството, но „Винпром Русе“ отсъства от списъка на членовете й. От февруари русенската фирма е собственост на варненския предприемач Николай Чолаков. Очакванията са, че той ще погаси задълженията на „Винпром Русе“ и ще вложи още средства, за да възкреси закъсалото предприятие. Доколко тези намерения са сериозни, вероятно ще проличи наесен, когато се купува грозде и се произвежда вино.