Николай Василев е предложението на „Има такъв народ“ за министър-председател на България. Това съобщи лидерът на партията Слави Трифонов.

„Има такъв народ“ няма да прави коалиция с нито една партия, ще поеме политическа отговорност да състави самостоятелно правителство. Правителството ще бъде съставено от експерти, които ще имат приоритети, заяви Трифонов в обръщение.

Има такъв народ са предложили да влязат трима успешни министри, по думите на Трифонов - Кирил Петков, Николай Денков, и Асен Василев, но те са отказали на предложението.

„Има такъв народ“ предлага Мария Бойчинова за финансов министър, за икономически министър предлага Любомир Дацов, Наталия Митева е предложена за министър на образованието, Красимир Ненов е предложен за министър на енергетиката, Велислава Петрова за министър на здравеопазването. Михаела Лашова е предложена за министър на регионалното развитие и благоустройството. За министър на транспорта е предложен Христо Алексиев, Ивайло Кожухаров за министър на туризма. Пламен Абровски е предложен за министър на земеделието, за министър на отбраната е предложена Теодора Генчовска - възпитаник на Военната академия, квалификации в САЩ, кариерата й стартира в ГЩ на БА, началник на отдел на НАТО и ЕС в МО, говори два езика, на 50 години.

Лилия Иванова е предложена за министър на труда, социалната и демографската политика, за министър на културата е предложена Станислава Армутлиева. Петър Илиев е предложен за министър на правосъдието, специализирал е европейско право във Великобритания, преподавател по конституционно право в СУ.

Радостин Василев е предложен за министър на младежта и спорта, юрист, занимава се със спортни казуси. Антония Валентинова - министър без портфейл по ромските въпроси, лекар. Тя е ромка на 27 години. Ради Найденов е предложен за министър на външните работи.

Проф. Николай Радулов - вицепремиер и министър на вътрешните работи, има квалификации в САЩ и Великобритания, с над 33 години опит в сектор сигурност.

Като приоритети на предложеното от „Има такъв народ“ правителство лидерът на партията Слави Трифонов изброи построяване на необходимия брой детски градини в столицата, които да осигурят място за всички неприети деца. „Колкото трябват, толкова“, посочи Трифонов и продължи да изброява: Построяване на чисто нова детска болница в София, закупуване на хеликоптери за спешна медицинска помощ, както и продължаване на работата по построяването на всички магистрали, проектирани в България. В сферата на образованието пък Трифонов обеща 1 млн. таблета за учителите и учениците, закупени от държавата, които да ги подпомагат в обучението.

Лидерът на „Има такъв народ“ посочи като приоритет и стартиране на процедура по приватизацията на Българската банка за развитие (ББР) - 51% на стратегически инвеститор и 49% през Българската фондова борса. Закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура също бяха сред приоритетите, набелязани от Слави Трифонов.

„Рязко подобряване на прозрачността при обществените поръчки и изкореняване на порочната практика милиарди левове да се харчат от държавни структури, без конкурсни процедури. Изкореняване на порочната практика да се плащат непрозрачно аванси, както и редица ремонти да се представят за „аварийни“, с цел заобикаляне на Закона за обществените поръчки“, изброи още Трифонов.

Бързи съкращения в държавната администрация, както и дигитализация на услугите – също са сред приоритетите на ИТН. Мажоритарен вот, електронно дистанционно гласуване и партийна субсидия от 1 лев по традиция също.

Слави Трифонов изброи още: Ускорено изграждане и пускане в експлоатация на газовия интерконектор с Гърция; Потвърждаване на желанието на България да участва в ОИСР, Еврозоната и Шенгенското споразумение; Подаване на заявление България да участва и в Европейска космическа агенция, където все още не членува.