Между 3 и 4 месеца ще са нужни на румънската страна за привеждане на инфраструктурата в състояние да поеме очаквания повишен товарен трафик след възстановяването на фериботната връзка Русе-Гюргево. Това декларираха на среща с областния управител Борислав Българинов представители на фирмата, управляваща ро-ро терминала в Гюргево. Наред с това се работи и за откриване на граничен пункт, за който са нежни разрешения както от местната власт, така и от Букурещ. Българинов се ангажира да също да действа за издаване на нужните документи от българска страна, като неформално е известно, че идеята има подкрепата на правителството.
Ускоряването на процеса е важно заради предстоящия в края на есента ремонт на българския участък на Дунав мост, който неминуемо ще увеличи опашките от тирове. Алтернативата е превозът на камионите по вода, за който се обсъжда евентуалното ангажиране на два ферибота.
В края на седмицата се предвижда подписване на споразумение за обща позиция на двата гранични региона за изграждане на втори мост над река Дунав при Русе.