Товарен влак на „Булмаркет Рейл Карго“ се размина на косъм от тежък инцидент, след като се оказа, че релсите по железния път пред него са оставени разединени след извършен ремонт. Композицията, влючваща 32 вагона с дизелово гориво с общо тегло 2437 тона, тръгва в петък сутринта от гара Дружба в Бургас за гара Русе Север. В 06.54 часа се получава разпореждане от дежурния ръководител движение на гара Плиска да премине със скорост от 10 км/ч в участъка от гара Плиска до гара Хитрино заради ремонт на железния път. На километър 124+300 машинистът вижда, че релсовият път е разединен и релсите се разминават една спрямо друга. Незабавно спира влака и уведомява дежурния влаков диспечер. На място прави снимки на състоянието на железния път, от които се вижда, че по време на ремонта са оставени несъединени релси, инструменти и други свързващи елементи на и около релсите. 
Със сигурност композицията щеше да дерайлира дори и при тази ниска скорост на движение с непредвидими последствия и щети. А след товарния влак се е движил пътнически влак от гара Каспичан за гара Русе. В 07.37 часа влакът е получил разпореждане да се върне обратно в гара Плиска.
Железните пътища в България са в изключително лошо състояние, въпреки огромните суми, похарчени за поддръжката й. По данни изнесени от служебния министър на финансите Асен Василев, в периода от 01.01.2019 г. до 31.04.2021 г, Национална компания „Железопътна инфраструктура“ е получила общо 3,9  млрд. лв. от държавния бюджет за подобрение на жп мрежата. Въпреки това не се забелязва съществено подобрение на инфраструктурата и възможност за по-сигурен, ефективен и бърз ЖП транспорт в страната.
От началото на годината има няколко инцидента с дерайлирали влакови композиции. През 2019 г. влак на „Булмаркет рейл карго“ дерайлира в гара Пловдив, като по данни от съдебните експертизи, причината е счупена стрелка. Делото по този инцидент още не е приключило.
Отношение към случая взе и НКЖИ.
Според компанията внушенията били некоректни. В проблемния участък веднага са изпратени аварийни екипи и „след бързи аварийни дейности по железния път, в 7,49  движението на влаковете е възстановено. Изпълнител на ремонтните дейности е „Страбаг Рейл“ ДЗЗД“.