Опасенията, че машинното гласуване може да затрудни хората и да натрупа опашки пред секциите, бяха категорично опровергани във вчерашния изборен ден. Вотът започна и премина нормално, а секционните комисии бяха подготвени да инструктират всеки, който има някакви колебания.
В контролното броене на разписките от машините, което трябва да гарантира честността на вота, бяха включени разписките от машините в 22 секции, като две от тях са с по два апарата.
Сравнението на машинния вот с тегленето на пари от банкомат, което направиха множество експерти, бе потвърдено от една русенска пенсионерка. 
„Как ще се затрудня с машинното гласуване, като си тегля пенсията от банкомата, ми то си е същото“, каза 80-годишната Йорданка, която се справи без проблем в Земеделския колеж по обяд.
В някои секции, основно в населените места около Русе, имаше забавяне на пускане на машините заради късното им доставяне в събота вечерта.
Те са приети и запечатани в 22.30 часа и заради късния час профилактиката им е отложена за неделя сутринта, обясни председателят на РИК Милена Хинкова.
От строя излезе само една пашина в секция в Бяла, но пък точно там машините бяха две и това не се отрази на изборния процес.
Все пак една от предварителните прогнози се сбъдна. Активността вчера бе под тази на 4 април. Окончателните резултати ще станат известни днес. Предварителните сочат, че до секциите за гласуване са отишли ... процента от имащите прамо на глас 204 141 души в областта. Към 16 часа най-висок процент имаше в Ценово - 38.53%, а най-нисък - в Русе: 21%.