Разширяваме нашия проект за летен оперен фестивал, като тази година събитията в афиша са не две, като беше през 2020-а, а цели пет. Това каза вчера на пресконференция директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев, който заедно със свои колеги представи програмата от фестивала „Опера под звездите“. Поканили сме украинския тенор Виталий Ковалчук, който от години вече пее в Италия, както и румънските солисти Алин Стойка и Флорентина Соаре. Освен тях в Гала оперния концерт на 19 юли ще участват също и две изгряващи звезди - младите таланти Ана-Мария Спатарис, която вече направи своя дебют в операта в Букурещ, и тенорът Кристиян Христов, каза Кюркчиев. Той подчерта, че Общината помага много за реализацията на спектаклите на открито - на мястото на сухия фонтан пред сградата на операта, и изрази надеждите на всичките си колеги, че времето ще бъде част от програмата на феста и няма да изненадва с дъждове и бури. Началото на всички спектакли и концерти е в 20.30 ч. 
Тази пандемия освен всичките огорчения, които ни причини, направи и нещо хубаво - накара ни да потърсим откритите пространства, каза диригентът Сунай Муратов, който ще води „Аида“ на 12 юли, оперната гала на 19-и и „Кармен“ на 22-ри. Сега е моментът Русе да помисли за една лятна сцена край Дунава - голяма и подходяща за оперни спектакли и концерти, каза Муратов. „Надяваме се нашата програма да премине успешно и това да бъде основание да настояваме за такава сцена. Русе винаги се е отличавал с музикални традиции, този град подхранва страната и чужбина с музиканти, така че такава сцена му прилича“, добави диригентът, който дели времето си между Русе и турската столица Анкара. 
Да, така е - летен фестивал без подходяща лятна сцена не може да има - потвърди и звездата със световна слава Орлин Анастасов, който подготвя своя режисьорска версия на „Аида“. Русе не е случайно място, това е град, откъдето са тръгнали уникални неща, време е те да бъдат възобновени, каза Анастасов. 
В „Аида“ ролята на Радамес ще изпълни Виталий Ковалчук. Русе е моят втори артистичен дом, призна емоционално украинският тенор. Той е признателен на директора на операта за поканата да пее отново тази партия, дебют на която е направил именно в Русе през 2018 г. Веднага след гала концерта той заминава за Полша, където му предстои да влезе в ролята на Фиделио в едноименната опера на Бетовен. 
Пореден режисьорски експеримент подготвя Аделаида Якимова-Фурнаджиева, която гради своята постановка на „Кармен“ в символни цветове, декори и послания. Поначало спектакълът на открито винаги е пълен с предизвикателства - няма завеса, няма светлинен мост, декорите са минималистични - затова изцяло се разчита на майсторството на целия екип, каза тя. Ще представим една „Кармен“, която няма нищо общо с добре познатата „Кармен“ в зала, увери тя. 
Аделаида Якимова-Фурнаджиева е режисьор и на друго заглавие в афиша на „Опера под звездите“ - оперетата „Българи от старо време“. Тя ще бъде изиграна на 30 юли. А на 5 август пак „под звездите“ фестивалът ще завърши с „Кармина бурана“ под диригентската палка на маестро Емил Табаков. 

Музикалният архив на Лили Качарова 
припомня бележити събития в Русе

Два кашона с безценни програми, брошури, дипляни и афиши, които припомнят музикалния живот в Русе от средата на 20 век, е получила Русенската опера като дарение. Архивът е на русенката Лили Качарова - влюбена в музикалното изкуство и не пропускала нито едно ярко събитие в града. Скъпоценните материали, които съдържа дарението, предадено от сина на дамата Иво Качаров, припомня изяви на Русенската филхармония, на операта, на Младежкия симфоничен оркестър, на джаз квартета. Програмите на различни издания на международния фестивал „Мартенски музикални дни“, сред които има и книжка от 25-ия музикален празник, запълват празноти и добавят нови щрихи към историята на това изкуство в града на Дунава. 
Лили Качарова е леля на директора на операта Иван Кюркчиев. Тя ме заведе за първи път на опера - няма да забравя това преживяване, спектакълът беше „Ловци на бисери“ с великата русенска „тройка“ - Пенка Маринова, Николай Здравков и Кирил Кръстев, разказа вчера Кюркчиев.