Предупреждението на властите, че заради липсата на достатъчно желаещи да се имунизират срещу Ковид-19 има реална опасност от бракуване на залежали ваксини, вече има реално потвърждение. Русенска общопрактикуваща лекарка първа в страната върна един негоден за употреба флакон „Астра Зенека“ поради изтекъл срок на годност. 
Грижещата се за пациенти в Русе и Бъзовец д-р Виделина Моллова заредила от тази ваксина през февруари, за да отговори на желанията на много хора от листите си да получат защита от опасния вирус. Месец по-късно обаче употребата на „Астра Зенека“ бе спряна със заповед на бившия здравен министър проф.Ангелов заради съмнения, че не е безопасна. По-късно данните показаха, че „Астра Зенека“ излишно е набедена и заповедта отпадна, но в съзнанието на мнозина тя стана символ на риск.
Хората се наплашиха и категорично отказаха да се ваксинират с „Астра Зенека“. Поради това този флакон остана, на 30 юни срокът му изтече и още на 1 юли го бракувах, каза вчера пред „Утро“ д-р Моллова.
В момента тя имунизира с „Модерна“, тъй като към тази ваксина има интерес от пациентите й.
Проверка на „Утро“ показа, че засега това е единичен случай, но лекари прогнозираха, че бракуването ще зачести, ако вискинирането не се ускори.