Четири станаха общинските комисии, които поискаха предвиденото за предстоящата сесия разглеждане на наредбата за разпореждане с жилищния фонд на община Русе да се отложи. Появиха се и много нови предложения по процедурата, а това предвещава, че тази точка в дневния ред ще предизвика сериозни дебати на 15 юли.
За отлагане се обявиха комисиите по екология, по здравеопазване и социална политика, по териториално устройство и строителство и по младежта и спорта.
В комисията по икономика и инвестиции документът беше одобрен, но с условия. 
След критичните бележки на Станимир Станчев /СДС/ зам.-кметът Магдалина Илиева заяви, че тази точка трябва да стигне до заседанието на Общинския съвет.
Наредбата предвижда продажба на 1.5% от фонда, т.е. 27 от общо 1807 жилища, а получените пари да бъдат вложени в ремонта на останалата част и купуване на нови имоти.
„Нашата цел е да се грижим за общинската собственост и амортизираните жилища да бъдат заменени. Ако Община Русе се смята за добър стопанин, трябва да направи това“, каза Илиева и призова съветниците да внесат своите предложения по наредбата. 
„Аз лично се притеснявам повече за после или как ще бъдат използвани парите от продадените общински жилища, както и ще можем ли да възстановим бройката им с нови“, коментира общинският съветник Орлин Дяков /ГЕРБ/. 
Администрацията посочи, че жилищата ще се продават на пазарни цени и увери, че е погрешна представата, че ще раздават общински имоти на безценица. В тази връзка беше прието предложението на общинския съветник Деян Недков /избран с бюлетината на СДС, но кандидат за депутат от друга политическа сила/ да се продадат 3% от жилищния фонд, като от получените средства 80% да се ползват за закупуване на нови жилища и 20% за ремонт на амортизираните. В проекта за новата наредба това съотношение е 50:50. 
Дойде и ново предложение от страна на Станимир Станчев, който пожела да бъде създаден Общински инвестиционен фонд, в който да се вложат средствата от продажбите и да се използват с цел придобиване, изграждане и ремонт на общински жилища. А общинският съветник Йорданка Даневска /ГЕРБ/ предложи изрично да бъде прието, че 100% от придобитите средства ще се използват за ремонт и нови жилища. И двете предложения бяха приети с крехка преднина от 1 глас. За да се превърнат в част от наредбата обаче, те, както и всички останали, трябва да се направят по време на общинската сесия и да получат нужното мнозинство.