Тревожно писмо е изпратил до Общинския съвет Мартин Киров, собственик на фирма „Шогун“, която работи с детски градини и училища по програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Според него има очевидна лобистка намеса на общинската управа и натиск върху ръководствата на образователни институции в полза на други фирми.   

„След като директори на детски градини са подписали декларациите, изисквани от Държавен фонд „Земеделие“, че фирма „Шогун“ ще прави доставките на плодове и мляко, буквално в последния момент от сроковете те подписват такива декларации и с втори доставчик - с фирмата „Кремсто“. Доставчикът обаче трябва да е само един - така че когато в ДФЗ установят, че има по двама доставчици, те настояват директорите да изберат една от двете фирми и накрая аз получавам писмо, че се отказват от моите услуги“, разказа в редакцията на „Утро“ Киров. 
И посочи факт, описан и в сигнала му до ОбС: „До момента през годините регистрираната в Бъзън фирма „Кремсто“ ЕООД е работила с 3-4 детски градини на територията на града. При първия удобен случай обаче, начело с тази администрация на община Русе, се оказва, че фирмата ще има 300-400% повече подписани декларации от детските градини“. 
Киров припомня, че той от години се занимава със снабдяването на детските заведения с плодове и мляко по националната програма, като за целта е направил солидни инвестиции и работи с производители на качествена продукция. Става въпрос за храната на деца, така че не можем да си позволим никакви компромиси, казва той. И съобщава, че от миналата година е направил и малка мандра, благодарение на която гарантира и качеството на млякото, което получават русенчетата. Новото ни производство осигурява 92% от всички доставки по схемата, от тази година закуските за децата от 1 до 4 клас ще бъдат с произведено от нас масло, кашкавал и сирене по утвърдените стандарти „БДС“, добавя Киров. В писмото си до ОбС той съобщава, че е уведомил за новото си производство кмета Пенчо Милков и заместника му Енчо Енчев. Но те все пак решиха, че млечните продукти ще се внасят в Русе от друга община, казва Киров и пита: „Нормално ли е кметът на град Русе да не подкрепя произведеното в Русе?“. 
„Представям пред вас тези факти с надежда да се прекрати шуробаджанащината и прокомунистическият модел на управление в община Русе. Не може при направени стотици хиляди инвестиции в качество на продукта, в логистика, в иновации, в персонал и други, да слагате знак на равенство с доставчик, чиято единствена цел е да се докопа до заветните поръчки. Къде тогава отива конкуренцията? Къде е грижата за децата?“ - завършва обръщението си до ОбС Мартин Киров. И прилага документи, сред които и копия от жалби до Окръжна прокуратура и ГДБОП в Русе, до Държавен фонд „Земеделие“ и до министъра на земеделието.
Никаква намеса не е осъществявана при избора на директорите на детските градини кой да бъде доставчикът на плодове и мляко по националната схема, увери категорично зам.-кметът Енчо Енчев. Директорите са абсолютно свободни и избират това без какъвто и да било натиск, добави той. „Колегите решават по съвест с кого да работят - а конкуренцията дава възможност те да определят този, който им прави по-добро предложение. Не разбирам защо този човек /Мартин Киров от фирма „Шогун“ - б.а./ се страхува от конкуренцията. Та тя е нещо много хубаво, точно тя определя по-високото качество на предлагането и предопределя развитието на пазара! А това, че в почти всички детски градини доставчикът е именно той, дори навежда на мисълта дали не е редно да се сезира Комисията за защита на конкуренцията“, каза Енчев. И добави: „Той алармира Общинския съвет за „проблема“ броени дни преди изборите - така че неговото обръщение оставя впечатлението за предизборно вдигане на шум в полза на една определена политическа сила, управлявала доскоро държавата“.
Впрочем самият Мартин Киров признава, че не очаква нещо конкретно от ОбС. Но искам да бия камбаната, защото това, което се случва, е симптом за завръщане на модел, който освен че подменя качеството и обезкуражава бизнеса, е и вреден за обществото, убеден е той.