Какви са очакванията ви за резултатите на коалицията на изборите тази неделя?

Смятам, че хората вече са много по-отворени, защото са видяли, че макар и най-малобройна нашата парламентарна група беше много ефикасна в своите парламентарни прояви.

Очаквате ли опити за саботаж на изборите на 11 юли от страна на старата власт, според която машинното гласуване е незаконно?

Очаквам такива опити. Знае се, че ГЕРБ дава указания на своите активисти да гласуват рано сутринта, след което да започнат да бавят гласуването, да гласуват по 15,20 минути, по половин час. Но какво от това?

Каква е вероятността да бъде съставено експертно правителство и в него да бъдат поканени хора от служебния кабинет, които се радват на широко обществено одобрение?

Може да се мисли върху идеята за съставяне на програмно правителство, което да има хоризонт на работа година, година и половина.

Първо ми се струва, че в ситуацията, в която се намира страната е много важно министерските постове да получат хора със сериозна професионална подготовка и авторитети в съответните области. Фразата, че министрите били политически назначения, тоест не разбират от сферата, за която ще отговарят и която ще ръководят е най-глупавото нещо, което може да се направи в сегашната ситуация. Напротив, трябва да бъдат извадени професионалисти, хора, авторитетни за бранша и да бъдат политически подкрепени, като им се даде и съответната свобода на действие. Това считам за абсолютно важно.

В следващите месеци можем да се натъкнем на неща, които не подозираме, както по отношение на бюджета, така и по отношение на одобрени проекти, на хвърлени пари за някои неща, които изглеждат просто изключително глупаво взети решения. Но затова е важно там да има сериозни професионалисти, които с фината отверка могат да настройват и подзаконови нормативни актове, и персоналът, с който ще работят, и смените, които ще правят по отношение на лицата. Струва ми се, че трябва да се помисли за преструктуриране на Министерския съвет, други наименования на министерствата и с малко промени във функциите, които да дадат възможност за по-лека смяна на персони.

Има ли консенсус сред „партиите на протеста“ за стартиране на съдебна реформа?

Смятам, че е налице единомислие за необходимостта от съдебна реформа, че трябва да се закрие специализираният съд и прокуратура, че трябва да се мисли за промяна в конституцията в посока изваждане на прокуратурата от съдебната система. Няма в достатъчно степен съгласие къде точно да отиде прокуратурата, защото това е един въпрос, по който е нужна обществена дискусия за достатъчно дълъг период от време, в която да бъдат включени достатъчно широк кръг от юридическите среди и да се направи също така преглед на институционалното развитие на прокуратурата във всички страни от източния блок, за да се вземе едно правилно решение къде трябва да бъде прокуратурата.

А кои неща следващото Народно събрание не трябва да допуска да прави?

Следващото Народно събрание трябва в много по-голяма степен да консолидира около 140-150 гласа, за да може да върви гладко дневният ред и приемането на ключовите закони. В много по-голяма степен да се правят работни групи между представители на различните политически сили, които да доработват законопроектите, ако трябва и да ги представят пред парламентарните групи. В много по-голяма степен трябва да се говори по същество на обсъжданите промени, на обсъжданите законопроекти, а не да се „удавя” всичко в процедура, в лични обяснения за щяло и нещяло и по всяко време, в обструкции по начин на водене и така нататък. Когато политическите сили, представени в парламента няма какво да кажат те обикновено почват да говорят по процедура.

Кои са първите и най-важни законопроекти, които трябва да се внесат и в този смисъл – кое е най-важното, които трябва да се направи в държавата?

Когато министерствата, Министерският съвет и Парламентът са в ръцете на познавачи, те знаят как се работи с фина отвертка. И знаят кога да хванат и чука и фадромата, когато трябва обаче. Без да правят драми пред цялото общество, без някой да охка и пъшка и да обяснява колко усилия е вложил. Резултатите на следващия Министерски съвет трябва да бъдат водещи при оценката, а не усилията, които някой е положил.

Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ е с №8 в машината и в интегралната бюлетина.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Парламентарни избори 2021