Около 40 хиляди фирми в Североизточна България, част от които от Русе и областта, могат да останат в един момент без ток, ако не подпишат договор за доставчик на свободния пазар на електроенергия или игнорират поканите на „Енерго-Про“ да сключат писмен договор с дружеството за доставчик от последна инстанция. 
По данни на електроразпределителното дружество едва 40% от неговите клиенти имат договор с някой от 37-те лицензирани доставчици на електроенергия. Останалите 60% от 1 юли преминаха към Доставчик от последна инстанция /ДПИ/, какъвто за нашия регион е „Енерго-Про“. 
Въпреки че имаха на разположение близо година, по-голямата част от тях не предприеха необходимите стъпки, тъй като на практика санкцията беше много малка. Без споразумение с доставчик те трябваше да плащат малко по-високи цени на доставчика от последна инстанция (ЕРП-то в съответния регион), което за един офис или малко магазинче не е толкова съществен проблем. Очакваше се, че така ще се осигури по-плавен преход към свободния пазар на електроенергия за малките фирми. Да, ама не, както казваше един известен в близкото минало телевизионен коментатор.
Както предупреждава „Енерго-Про“, някакъв писмен договор е необходим, иначе в един момент на фирмата може да бъде дръпнат шалтера. По този начин нормотворците явно се опитват силом да накарат фирмите да излязат на свободния пазар, въпреки че те се дърпат. Според правилата за търговия с електрическа енергия, „в случай, че клиент няма сключен договор с ДПИ и не сключи такъв в указания му срок, доставката на електрическа енергия на клиента се преустановява до сключването на договор и заплащането на всички дължими суми за извършената доставка, включително за временно преустановяване и възстановяване на снабдяването“, съобщава „Енерго-Про“. Този указан срок е съобщен на всяка фирма в персонални писма. От дружеството вчера увериха, че нямат интерес да спират тока на никого и това ще бъде само най-крайна мярка, последваща период на комуникации с фирмата, така че тя да изпълни законовите изисквания. Ако въпреки всички подканяния обаче търговците не подпишат с „Енерго-Про“ или някой друг лицензиран доставчик, в един момент рискуват да останат на тъмно. 
Договор с ДПИ може да се сключи директно в Центровете за обслужване на клиенти на компанията или чрез онлайн портала https://online.energo-pro.bg/, където клиентите могат да си генерират сами договора. След това имат няколко опции - да го подпишат с КЕП и да го изпратят на и-мейл [email protected], да го разпечатат, подпишат в два екземпляра и изпратят на адрес по поща до „Енерго-Про“-Варна или да го разпечатат, подпишат в два екземпляра и занесат в Център за обслужване на клиенти.
Междувременно избор на доставчик на електроенергия ще е възможно всеки месец до 10-о число, както и досега, като промяната влиза в сила от първо число на следващия месец.