Автоматична система за извършване на имунохистохимични изследвания на взети чрез биопсия, операция или ендоскопия тъкани заработи в отделението по клинична патология към Комплексния онкологичен център. Апаратурата установява вида и произхода на туморите.
Такава апаратура се закупува за първи път в Русе и региона, обслужван от КОЦ, каза началникът на отделението д-р Бистра Йорданова. Преди пускането й в действие изследванията са се извършвали ръчно от лаборант и резултатите са излизали след дни. Сега има възможност всеки ден да се залагат проби и са нужни 4-5 часа, за да бъдат готови за анализ със светлинен микроскоп. 
Имунохистохимичния метод е много полезен в диагностиката на произхода и поведението на тумора. Една част от анализа може да касае неговата чувствителност към различни медикаменти. Без такова изследване в много случаи не е възможно да се осъществи персонализирана терапия на пациента, т.е. конкретен подход и лечение, което е основна задача на съвременната онкология.
На този етап имунохистохимичните изследвания не се покриват от Здравната каса и пациентът ги заплаща. Цените са от 50 до 300 лева, като най-високата сума се отнася за изследване при карцином на гърдата за пациентки, оперирани извън КОЦ-Русе.