Общинските жилища, а не зелени теми бяха в центъра на вчерашния дебат на общинската комисия по екология. Предложение на администрацията предвижда да се продадат до 1.5% от жилищата, а с приходите да се обновят останалите имоти, за някои от които това е спешна необходимост.
Опозицията обаче видя ситуацията по друг начин.
„Общината е зле финансово, бюджетът е издънен и в момента се запълват дупките с тази наредба. Още повече начина, по който е посочено, какво ще стане с парите от продадените жилища е неясно. Тази наредба е предпоставка за корупционна практика“, коментира Станимир Станчев от СДС.
„Трябва да видим какво става в момента на пазара и инфлацията, която има. В момента цените на апартаментите скачат. С поскъпването на жилищата е много възможно Община Русе да продаде сега собствеността си, а да не успее после да възстанови продаденият жилищен фонд“, предупреди проф.Михаил Илиев /ГЕРБ/.
Неговото мнение бе подкрепено и от Дауд Ибрям /ДПС/, който заяви, че би подкрепил идеята за обновяване на фонда на сесията, но пожела въпросът да се разгледа внимателно, тъй като предвижданията му са, че към общинската собственост ще има голям интерес. Като причина той посочи, че до този момент е получил 70 питания от граждани само по този въпрос.
Много вероятно е жилищата да бъдат поискани от дългогодишните им наематели, а критериите за продажба им дават предимство. Това обаче може да създаде несправедливо разделение, посочи Веселко Цветков /част от левицата в ОбС/. 
В крайна сметка мнозинство в комисията получи предложението за отлагане на точката, но тя ще бъде разгледана и гласувана на заседание на Общинският съвет на 15 юли.